top of page

Over mij (mijn achtergrond)

 

Voeding
Tot mijn 20e jaar at ik alles wat ik tegenkwam: snelle kant en klaar maaltijden, snacks, zoet, zuur, en dat het liefst 24 uur per dag. Thuis aten we vlees, te vette hapjes en veel gebakken deeg. Alles was lekker en alles kon, dacht ik.
Ik sportte niet en mijn maag vierde feest. En ondanks het feit dat mijn lichaam signalen af gaf dat het niet goed met me ging, luisterde ik niet.

Dat werd wel anders toen ik ernstige klachten kreeg. Vermoeidheid, obstipatie, hoofdpijn, brandend maagzuur, spierpijn, schimmelinfecties, dof haar en een stoelgang van zo ongeveer 1 keer per week. Van een stralende jonge vrouw was niets over. Ik voelde me ongelukkig en werd steeds somberder. Mijn leven had geen kwaliteit meer. Ik vroeg me af waarom een jonge levenslustige vrouw als ik zich  in de bloei van haar leven zo lusteloos en ziek kon voelen. En waarom hielpen al die medicijnen toch maar niet? Ik werd er alleen maar zieker en zieker van. Voelde me 80, hopeloos en uitgeput terwijl ik ….. 20 was!

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in bed nadacht over mijn hopeloze situatie. Ik stelde mezelf tal van vragen. Over het wat en waarom. En over hoe nu verder. Op een avond schoot een aantal vragen door m’n hoofd die mijn leven zou veranderen:

“ZOU HET AAN MIJN VOEDING LIGGEN? EN ALS HET AAN MIJN VOEDING LIGT EN IK MIJZELF ZIEK HEB  GEMAAKT, ZOU IK MIJZELF DAN OOK KUNNEN GENEZEN? EN WAAROM HEEFT GEEN ENKELE ARTYS OOIT NAAR MIJN VOEDINGSPATROON GEVRAAGD?”

Mijn zoektocht naar een gezonde levenswijze en een betere balans tussen mijn lichaam en geest was begonnen. Uren, dagen, weken, ja, zelfs vele maanden zat ik –internet moest nog uitgevonden worden- tussen de boeken om een antwoord te vinden op de vragen die ik mezelf had gesteld. Ik was proefkonijn van alles wat ik uitprobeerde en luisterde aandachtig naar de reacties van mijn lichaam. En liet mijn lichaam beslissen wat goed voor me was. Het was geen makkelijke periode. Het was een strijd tussen mijn oude en nieuwe ik. Maar gaandeweg ging ik me steeds beter voelen.

Ondanks dat ik nu zeker wist dat verandering hard nodig was, miste ik de “drive” om op de nieuw ingeslagen weg door te gaan en daaraan vast te houden. Ook ontbrak de motivatie om mezelf voor nieuwe uitdagingen te stellen, om voor mezelf te blijven strijden, om de discipline op te kunnen brengen die nodig was om echt te kunnen veranderen. En ik miste het tevreden kunnen zijn met de kleine successen die ik behaalde.

Pas toen ik dit besefte, kon ik ook daaraan werken. Ik koos voor mezelf, ging goed voor mezelf zorgen, leerde slechte gewoonten af en maakte me de goede eigen. Zo stopte ik met bijvoorbeeld met het eten van vlees, witbrood en deegwaren, gefrituurd eten, kant en klaar producten en producten met kleurstoffen. Ik besefte dat ik toch nog van alles kon eten en stapte over op vegetarische natuurlijke voeding. Ik kreeg veel meer energie, ging daarom ook dansen en sporten en zo bracht ik mijn lichaam in goede conditie.

Dankzij mijn geestelijke en lichamelijke groei kon ik de veranderingen die ik in gang had gezet volhouden, uitbreiden en verankeren. Ik voelde me steeds beter en na verloop van tijd verdwenen steeds meer van mijn klachten. Wat een geweldig resultaat, wat was ik blij! Ik had nu zelf ervaren dat mijn lichaam alleen goed werkt met het vereiste onderhoud en de juiste brandstof,  net als een auto. Die brandstof was voor mij gezonde, natuurlijke voeding. Het juiste onderhoud: beweging. Het was een lange, uitdagende en succesvolle weg. Ik was hersteld en voelde me beter dan ooit tevoren!

Dat wilde ik aan iedereen vertellen. De meest logische stap die volgde was een studie in "Gezonde levensstijlen” (voeding, mental coaching, sport) aan de Wingate Academie in Tel Aviv. Luisteren naar mijn eigen lichaam en het in praktijk overbrengen aan anderen is het resultaat van mijn lange reis. En de resultaten spreken voor zich. Ik voel me gezond en sterk en heb ik geen klachten. Ik straal, zing, dans en werk. Ik heb heel veel energie en mijn leven terug. Ik voel me gelukkig, leef vol passie en levensvreugde en voel me heerlijk thuis in en met mijn eigen lichaam.

Beweging
Naast mijn kennis van voeding ben ik als fitness instructeur en docent lichaamsbeweging (in alle leeftijdscategorieën) afgestudeerd aan het Wingate Instituut in Tel Aviv (Israël). Ik hecht veel belang aan het continu uitbreiden en verrijken van mijn bewegingskennis en -ervaring. Daarom heb ik ook nog diverse opleidingen en workshops voor professionals gevolgd op het gebied van beweging en dans. En dat doe ik nog steeds.

In de loop der jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Deze kenmerkt zich o.a. door authenticiteit in combinatie met een persoonlijke touch, beïnvloed door mijn eigen levenservaringen, persoonlijkheid en niet te vergeten, de cultuur waarin ik ben opgegroeid.

Bewegen, gezond koken en dansen zijn mijn grote passie.

 

 

bottom of page